Καρκίνος Αιδοίου

Καρκίνος Αιδοίου

Καρκίνος Αιδοίου

 • Τι είναι ο καρκίνος αιδοίου ;

Ο καρκίνος αιδοίου θεωρείται μια από τις πιο σπάνιες μορφές γυναικολογικού καρκίνου και εμφανίζεται στην εξωτερική επιφάνεια των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Πιο συγκεκριμένα εντοπίζεται κυρίως στα μεγάλα χείλη του αιδοίου, ακολουθούν τα μικρά χείλη, η κλειτορίδα και τέλος ο βαρθολίνειος αδένας.

Απαντάται συχνότερα  σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και κυρίως στις ηλικίες άνω των 60 ετών.

Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρείται σημαντική αύξηση προκαρκινικών αλλοιώσεων σε γυναίκες που βρίσκονται σε νεαρότερες ηλικίες, δηλαδή κοντά στην ηλικία των 40 ετών.

 • Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν τον καρκίνο του αιδοίου ;

Τα ακριβή αίτια που προκαλούν τον καρκίνο του αιδοίου δεν μας είναι γνωστά.  Για την εμφάνισή του υπάρχουν όμως ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξής του, οι οποίοι είναι οι εξής:

 1. Ο ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων ( HPV ), θεωρείται όπως και στην περίπτωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ως η πιθανότερη αιτία εμφάνισης της νόσου.
 2. Σεξουαλική δραστηριότητα- πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι: Γυναίκες, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από νεαρότερη ηλικία τη σεξουαλική δραστηριότητα και έχουν μεγαλύτερο αριθμό ερωτικών συντρόφων, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, γεγονός που συνδέεται με την παρουσία του ιού HPV.
 • Η προσβολή από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) και οποιαδήποτε κατάσταση ανοσοκαταστολής.
 1. Η ηλικία αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου της εμφάνισής του
 2. Ο τρόπος ζωής, η κληρονομικότητα και το κάπνισμα.
 3. H παρουσία σκληρυντικού λειχήνα, μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια, αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του αιδοίου.
 • Τι συμπτώματα προκαλεί ο καρκίνος αιδοίου ;

Οταν βρίσκεται ήδη σε πιο προχωρημένο στάδιο, ο καρκίνος αιδοίου εμφανίζει τα εξής συμπτώματα τα οποία, αν εμφανιστούν (ένα ή περισσότερα), θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα το γυναικολόγο σας, καθώς η έγκαιρη διάγνωση βοηθά στην καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου :

 1. Αίσθημα έντονου κνησμού και καύσου στην περιοχή, καθώς και έντονος πόνος και ευαισθησία
 2. Η εμφάνιση στην περιοχή του αιδοίου, εξογκώματος, εξανθήματος ή αλλοιώσεων χρωματικού τύπου στο δέρμα
 • Οι χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στο δέρμα, οι οποίες αποκτούν και ένα λευκό, γκρι, κόκκινο ή και μαύρο χρώμα και μπορούν να ψηλαφηθούν
 1. Ο καρκίνος αιδοίου μπορεί να παρουσιάσει σε νεαρές ηλικίες αναίτια αιμορραγία μετά την ερωτική επαφή ή σε μεγαλύτερες ηλικίες μετά την εμμηνόπαυση
 • Πώς διαγιγνώσκεται ο καρκίνος αιδοίου ;

Ο καρκίνος αιδοίου μπορεί να διαγνωστεί αρχικά κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης από το γυναικολόγο, όπου εκεί μπορούν να παρατηρηθούν διογκώσεις στην περιοχή του αιδοίου.

Στη συνέχεια, πραγματοποιείται βιοψία, καθώς και συγκεκριμένες απεικονιστικές εξετάσεις, όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία, οι οποίες μπορούν να δείξουν την επέκταση των αλλοιώσεων με ακρίβεια.

 • Ποια είναι η θεραπεία για τον καρκίνο του αιδοίου ;

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του αιδοίου, όπως και σε κάθε άλλη μορφή καρκίνου, οδηγούν σε καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Ο καρκίνος αιδοίου αντιμετωπίζεται με την αφαίρεση του όγκου και ενός μικρού μέρους του γειτονικού υγιούς ιστού μαζί με τους λεμφαδένες της βουβωνικής χώρας ή μόνο του φρουρού λεμφαδένα.

Στη συνέχεια, ανάλογα με την επέκταση της νόσου, μπορεί να συστηθεί ακτινοθεραπεία.

Σε κάποιες περιπτώσεις με την ακτινοθεραπεία συνδυάζεται και η χημειοθεραπεία.