Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας

Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας

Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας

  • Τι είναι ο καρκίνος τραχήλου μήτρας ;

Ο καρκίνος τραχήλου μήτρας είναι ο συχνότερος γυναικολογικός καρκίνος παγκοσμίως αλλά ο τρίτος συχνότερος καρκίνος της γυναίκας στις αναπτυγμένες χώρες μετά τον καρκίνο του ενδομητρίου και των ωοθηκών. Ο συχνότερος καρκίνος τραχήλου μήτρας είναι ο πλακώδης, ο οποίος αναπτύσσεται στο εξωτερικό μέρος του τραχήλου και ακολουθεί το αδενοκαρκίνωμα, το οποίο εμφανίζεται στο εσωτερικό μέρος του. Παλαιότερα ο καρκίνος τραχήλου μήτρας αποτελούσε έναν από τους σοβαρότερους καρκίνους, σήμερα όμως με την εξέταση ΠΑΠ, η διάγνωση μπορεί να γίνει έγκαιρα και να οδηγήσει στη θεραπεία της νόσου.

 

  • Ποια είναι τα αίτια του καρκίνου ;

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της νόσου:

  1. Λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV): Ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη του καρκίνου αυτού και μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Υπάρχουν 80 τύποι του ιού HPV και οι υποτύποι του ιού που εμπλέκονται περισσότερο είναι οι 16 και 18. Παρά το γεγονός ότι ο ιός μπορεί να προσβάλλει την πρωκτογεννητική χώρα στο 70-90% των γυναικών κατά τη διάρκεια της ζωής τους, το 90% αυτών θα απαλλαχθεί από τον ιό τα επόμενα δύο έτη. Ο ιός HPV προκαλεί δυσπλασία στα κύτταρα του τραχήλου και άλλες προκαρκινικές βλάβες που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως.
  2. Σεξουαλική δραστηριότητα: Ο καρκίνος τραχήλου μήτρας έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανιστεί σε γυναίκες που ξεκινούν σε νεαρή ηλικία τις σεξουαλικές δραστηριότητες και έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους.
  • AIDS και άλλες ανοσοανεπάρκειες: Ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.
  • Τι συμπτώματα προκαλεί ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας;

Ο καρκίνος τραχήλου μήτρας στα αρχικά στάδια είναι ασυμπτωματικός. Εάν ο καρκίνος τραχήλου μήτρας φτάσει σε πιο προχωρημένα στάδια, τότε εκδηλώνονται:

  1. Ασυνήθιστη αιμορραγία: Αποτελεί το συχνότερο σύμπτωμα και εκδηλώνεται μεταξύ των δύο περιόδων ή κατά τη διάρκεια ή μετά από τη σεξουαλική επαφή
  2. Ασυνήθιστες εκκρίσεις από τον κόλπο: Θολές και δύσοσμες εκκρίσεις
  • Πυελικός πόνος: Μπορεί να είναι διάχυτος ή να εμφανίζεται σε οποιαδήποτε περιοχή της λεκάνης. Επίσης, μπορεί να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της ούρησης ή της σεξουαλικής επαφής

Τα παραπάνω συμπτώματα δεν είναι απαραίτητο να υποδηλώνουν κακοήθεια. Παρόλα αυτά, εάν εμφανιστούν κάποια από αυτά, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γυναικολόγο σας.

 

  • Πώς διαγιγνώσκεται ;

Το τεστ ΠΑΠ  αποτελεί την αρχική και πολύ σημαντική εξέταση για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου, καθώς  μέσω αυτού ανιχνεύονται οι δυσπλασικές αλλοιώσεις και οι προκαρκινικές βλάβες, που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξή του. Η κολποσκόπηση βοηθά το γυναικολόγο να εξετάσει καλύτερα τον τράχηλο και εάν στο τεστ ΠΑΠ παρατηρηθούν τέτοιου είδους αλλοιώσεις, τότε μπορεί να χρειαστεί βιοψία. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί μια κωνοειδής εκτομή ιστού, που σε περίπτωση προκαρκινικών βλαβών αποτελεί και την τελική θεραπευτική παρέμβαση. Τέλος, αν θέλουμε να αποκλείσουμε ενδεχόμενο η νόσος να έχει προχωρήσει και σε γειτονικά ή άλλα όργανα, μπορούν να ζητηθούν πρόσθετες εξετάσεις, όπως αξονική τομογραφία άνω και κάτω κοιλίας, μαγνητική τομογραφία κάτω κοιλίας και κυστεοσκόπηση.

 

  • Ποιες θεραπείες υπάρχουν για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ;

Εάν ο καρκίνος τραχήλου μήτρας διαγνωστεί εγκαίρως μπορεί να αντιμετωπισθεί. Το πρώτο στάδιο της θεραπείας είναι η χειρουργική επέμβαση, ακολουθεί η ακτινοθεραπεία και τέλος η χημειοθεραπεία.

Το είδος της θεραπείας εξαρτάται από το στάδιο της νόσου, τα χαρακτηριστικά της επέκτασης του καρκίνου και την ηλικία της ασθενούς.

Εάν ο καρκίνος τραχήλου μήτρας διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, η χειρουργική επέμβαση είναι η βασική θεραπεία και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά.

Σε πιο προχωρημένα στάδια, ο συνδυασμός ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας προτιμάται της χειρουργικής αντιμετώπισης γιατί προσφέρει εξίσου ικανοποιητικά αποτελέσματα με την εγχείρηση αλλά με λιγότερες επιπλοκές.

Ο καρκίνος τραχήλου μήτρας, αν εντοπιστεί σε γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν και βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, τότε πιθανόν να αφαιρεθεί ένα μικρό τμήμα του τραχήλου.

Σε άλλες περιπτώσεις είναι αναγκαία η  ριζική υστερεκτομή.

Πάντα η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση εξαρτάται από το στάδιο της νόσου.

 

  • Πώς μπορεί να προληφθεί ;

Το τεστ ΠΑΠ είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέταση, η οποία βοηθά σε μεγάλο βαθμό την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Για το λόγο αυτό κάθε σεξουαλικώς ενεργή γυναίκα δεν θα πρέπει να αμελεί την εξέταση Παπ, η οποία θα πρέπει να πραγματοποιείται 1 φορά το χρόνο, μαζί με τη γυναικολογική εξέταση.

Ο εμβολιασμός με το νέο 9δύναμο εμβόλιο, ιδίως όταν γίνεται στην εφηβεία, αποτελεί άλλο μέτρο πρωτογενούς πρόληψης του καρκίνου.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να συντελέσουν στη μη εμφάνιση της νόσου είναι η αποφυγή πολλών ερωτικών συντρόφων και η αποφυγή έναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας πολύ νωρίς, έτσι ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό HPV.

Η διάγνωση των προκαρκινικών αλλοιώσεων με το Παπ τεστ και την κολποσκόπηση και η θεραπεία αυτών, συνιστούν τη δευτερογενή πρόληψη του καρκίνου αυτού.

 

Δείτε όλες τις υπηρεσίες μας κάνοντας κλικ εδώ !

Ακολουθήστε μας στο FB