Καρκίνος Ενδομητρίου
-
Τι είναι ο καρκίνος ενδομητρίου ;
Ο καρκίνος ενδομητρίου αποτελεί μια από τις συνηθέστερες κακοήθειες του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Εμφανίζεται στον ιστό που καλύπτει την κοιλότητα της μήτρας, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση.
Εκδηλώνεται σε 90% των γυναικών σε ηλικίες 50 ετών και άνω και κυρίως σε άτεκνες γυναίκες.
Η εμφάνιση καρκίνου του ενδομητρίου σε μικρότερες ηλικίες είναι δυνατόν, αλλά πολύ σπάνια.
Ο καρκίνος ενδομητρίου είναι ο πιο συχνός γυναικολογικός καρκίνος και ο τέταρτος συχνότερος καρκίνος της γυναίκας στις ανεπτυγμένες χώρες, σπάνια εμφανίζει μεταστάσεις και τα περιστατικά που καταγράφονται στη χώρα μας έχουν πολύ καλά πρόγνωση καθώς εμφανίζει συμπτώματα σε αρχικό στάδιο,
με αποτέλεσμα οι ασθενείς να απευθύνονται άμεσα στο γυναικολόγο.
Στάδια καρκίνου του ενδομητρίου
1ο στάδιο: Ο καρκίνος εντοπίζεται και περιορίζεται στη μήτρα
2ο στάδιο: Ο καρκίνος εξαπλώνεται στο συνδετικό ιστό του τραχήλου της μήτρας και περιορίζεται εκεί
3ο στάδιο: Ο καρκίνος εξαπλώνεται εκτός μήτρας, εντός όμως της πυέλου
4ο στάδιο: Ο καρκίνος εξαπλώνεται πέρα από την πύελο.
-
Πώς προκαλείται ο καρκίνος ενδομητρίου ;
Για την ανάπτυξη καρκίνου του ενδομητρίου υπάρχουν οι εξής παράγοντες κινδύνου:
- Η ηλικία άνω των 50 ετών
- Η παχυσαρκία και το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών
- Ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση και τα καρδιολογικά προβλήματα
- Η λήψη οιστρογόνων χωρίς την παράλληλη λήψη προγεσταγόνου σε υψηλές ποσότητες και /ή για μεγάλο χρονικό διάστημα
- Συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, καθώς ορισμένα φάρμακα έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση της συγκεκριμένης νόσου
- Η ατοκία
- Το οικογενειακό ιστορικό (κληρονομικότητα) για καρκίνο του ενδομητρίου, ωοθηκών, παχέως εντέρου σε 5% των γυναικών με καρκίνο ενδομητρίου.
Παρόλα αυτά, η ύπαρξη ενός ή περισσοτέρων παραγόντων κινδύνου δεν σημαίνει απαραιτήτως την εμφάνιση της νόσου. Η ενημέρωση όμως του γυναικολόγου κρίνεται απαραίτητη.
-
Τι συμπτώματα παρουσιάζει ο καρκίνος ενδομητρίου ;
Ο καρκίνος ενδομητρίου παρουσιάζει συμπτώματα που κινητοποιούν τις ασθενείς και απευθύνονται άμεσα στο γυναικολόγο, με αποτέλεσμα, στις περισσότερες περιπτώσεις, να εντοπίζεται στο αρχικό στάδιο.
- Ανεξήγητη κολπική αιμορραγία: Η κολπική αιμορραγία είναι το συχνότερο σύμπτωμα που παρουσιάζει ο καρκίνος ενδομητρίου. Πριν την εμμηνόπαυση, τα ανησυχητικά σημάδια είναι η αυξημένη ποσότητα αίματος στην περίοδο, η μεγαλύτερη διάρκειά της και η κολπική αιμορραγία μεταξύ των περιόδων. Μετά την εμμηνόπαυση, κάθε κολπική αιμορραγία θα πρέπει να ελέγχεται άμεσα
- Ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις: Οι κολπικές εκκρίσεις είναι φυσιολογικές, αλλά αν υπάρχει ασυνήθιστη ποσότητα, καφέ χρώμα των υγρών και δυσοσμία θα πρέπει να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας.
Σπανιότερα, μπορεί να παρουσιαστεί άλγος ή αίσθημα πίεσης στην πυελική περιοχή, απώλεια βάρους και παρατεταμένη αδυναμία.
-
Πώς διαγιγνώσκεται ο καρκίνος ενδομητρίου ;
H πρώτη εξέταση που διενεργείται είναι το τεστ ΠΑΠ, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων δίνει χρήσιμες πληροφορίες στο γυναικολόγο ( όπως ενδεχόμενη διόγκωση του ενδομητρίου) και αναλόγως τα ευρήματα μπορεί να ζητηθεί, για τον ακριβή εντοπισμό της κακοήθειας, διαγνωστική απόξεση με τη λήψη κολπικού επιχρίσματος, όπου τα δείγματα εξετάζονται εργαστηριακά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει πιθανότητα να διενεργηθεί πριν τη διαγνωστική απόξεση, υστεροσκόπηση. Με αυτό τον τρόπο, ο γυναικολόγος μπορεί να εντοπίσει, με «γυμνό μάτι» πολύ μικρές περιοχές στο εσωτερικό της ενδομητρικής κοιλότητας με ύποπτα χαρακτηριστικά, από τις οποίες θα μπορεί να λάβει στοχευμένα υλικό για βιοψία.
-
Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος ενδομητρίου ;
Ο καρκίνος ενδομητρίου αντιμετωπίζεται χειρουργικά με ολική υστερεκτομή και σε λεμφαδενικό καθαρισμό.
Για το καταλληλότερο όμως πλάνο θεραπείας ο γυναικολόγος πρέπει να εξετάσει το βαθμό, το στάδιο και τον ιστολογικό τύπο του καρκίνου.
Ο καρκίνος ενδομητρίου σε πρώιμο στάδιο αντιμετωπίζεται οριστικά με τη χειρουργική επέμβαση.
Βέβαια, ανάλογα με τα ευρήματα των ιστολογικών εξετάσεων μπορεί να χρειαστεί επικουρική ακτινοθεραπεία ή σπανιότερα χημειοθεραπεία.
Η θεραπευτική προσέγγιση στοχεύει στην ελαχιστοποίηση κινδύνου για την υποτροπή της νόσου και την ανακούφιση των συμπτωμάτων.